Még tavaly augusztusban történt az eset, miszerint egy fogadási esélyeket árusító cég, a RunningBall élő fogadási eseményeket közölt a spanyol Ponferradina és a portugál Freamunde másodosztályú csapatok küzdelméről.

A „bibi” csak ott volt, hogy a két csapat a stadion közelében sem volt, nemhogy egymással játszott volna. A RunningBall szerint, bár a meccs be volt jelentve és a játékosok is a két csapat mezét viselték, mégse ők játszottak.

Mi történt valójában?

Egy baráti társaság, amelyik rendszeresen focizik, kivette a pályát, és a RunningBall direkt (vagy) véletlenül ezt a meccset adta el, mint a két ismert csapat mérkőzését, természetesen pénzért.

A turpisság kiderült, és a neves Coral fogadóiroda (amelyik véletlenül) átvette a fogadási esélyeket, és téteket fogadott el, visszatérítette a játékosok pénzét, míg a Betfair semmissé nyilvánította a fogadási eseményt. A célközönség azonban nem ez a két oldal volt, hanem az ázsiai offline piac. Mint arról már hírt adtunk, Ázsiában nem igazán járnak utána a játékosok, hogy ki kivel és miért játszik, a lényeg hogy fogadni lehessen.

Szakértők szerint a fantomcsapatok játékának komoly hagyománya és üzletága lett. Vannak, akik megszervezik ezeket a meccseket, akik kitalálják, hogy kik „játszanak”, és eladják ezeket a „sporteseményeket” és természetesen vannak, akik nyerészkednek, hiszen ők vagy tudják az eredményt, vagy befolyásolják azt. Ehhez még tegyük hozzá, hogy azokban az országokban, ahol a „nagy lé” van, szinte sehol sem működik hatékony felügyelet, a téteket sokszor bemondásra, hitelre fogadják el.

Véleményünk szerint a helyzet még sokkal rosszabb lesz, mielőtt javulna, azaz egyre szaporodó botrányok és egyre több becsapott játékos fogja jellemezni a „szürke” zóna piacát.